Monitoring van uw netwerk met een QoS-Reflector

We maken bij Voys One gebruik van een monitoring tool voor ons netwerk, daarmee kunnen we fouten en storingen eerder detecteren.

Maar natuurlijk staan de telefoons die u gebruikt niet bij ons. Dit kan via een vaste verbinding, of via het internet naar uw locatie toe gaan. Om daarbij ook die verbinding tot aan de werkplek van uw kantoor of thuiswerkplek toe iets te kunnen meten, hebben wij QoS-reflectors beschikbaar in maandelijks model.

Deze units worden gebruikt voor het meten van de totale (internet) verbinding tot aan de werkplek. Dit doen we met iets meer dan alleen een netwerk ping heen en weer sturen. Vanuit ons datacenter wordt een vaste hoeveelheid pakketjes verstuurd naar deze unit en die worden teruggestuurd.

Hiermee kunnen wij meten wat de kwaliteit van de internetverbinding is.

Dit wordt uitgedrukt in een MOS waarde. Mean Opinion Score (MOS) is een indicatie voor de kwaliteit van een telefoongesprek uitgedrukt in een getal van 1 tot en met 5, waar 1 de slechtste kwaliteit heeft en 5 de beste. Gemiddeld genomen is 4 en hoger een uitstekende waarde. Omdat alle gesprekken via internet lopen, zal een maximaal haalbare waarde ongeveer 4.4 zijn.

Als deze Qos-reflector een tijdje heeft gewerkt, krijgen we een goed inzicht of de verbinding goed genoeg is voor spraak.

Indien gewenst krijgt u zelf ook een link naar een dashboard waarop de grafieken van deze meting real-time te volgen zijn.

Voor de IT'ers het volgende:

Deze unit heeft wel een (tijdelijke) aanpassing nodig op de firewall. Een port-forward is benodigd naar het interne ipadres op het netwerk om het meet-verkeer hierop uit te laten komen. Op het apparaat zit een sticker met een poortnummer in de 50xxx (UDP) reeks.

Deze unit is zelf ook beveiligd met een firewall. Voor remote access gebruiken wij SSH poort 22. Deze is standaard alleen mogelijk vanuit interne (bedrijfs-) netwerken.

Het meet-verkeer wordt alleen toegestaan vanuit de publieke reeksen in onze Voys One datacenters. Voor de IT afdeling worden de firewall-rules hieronder vermeld.

allow from 192.168.0.0/16 to any port 22

allow from 172.16.0.0/12 to any port 22

allow from 10.0.0.0/8 to any port 22

allow from 92.48.203.128/26 to any port 50350 proto udp (hierbij heeft iedere QoS-reflector zijn eigen poortnr, 50350 is hier het voorbeeld)

allow from 84.244.141.0/24 to any port 50350 proto udp

allow from 45.155.212.0/22 to any port 50350 proto udp

Bij het opstarten van de unit wordt een push berichtje naar ons gestuurd (https://hooks.slack.com) dat deze actief is geworden met daarin het interne en het externe ip-adres.

Voor toekennen van de port-forward kun je deze gegevens bij ons opvragen.

Voor vragen hierover kun je ons bereiken via deze portal, of via mail (supportone@voys.nl) of telefoon (0507009921).

Voys One Klantgeluk